top of page
7c2b6ac68dadd8f2207be8eb1f70904d.jpg

«Το ημερολόγιο του Πότερ» και δράσεις δραματοποιημένης αφήγησης βασισμένες σε αυτό.​​

Αγαπητοί γονείς,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  για το νέο μεγάλο Project,  το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου στο CR4 (3- 5 ετών). Το θέμα του Project είναι εμπνευσμένο από τη φθινοπωρινή περίοδο που διανύουμε σε συνδυασμό με  στοιχεία του Χάλουιν,  ενός διαφοροποιημένου  Χάλοουιν, εστιάζοντας στο εποχιακό λαχανικό που επικρατεί που είναι η πορτοκαλί κολοκύθα. Παράλληλα, το project μας σχετίζεται και με την ιστορία του Χάρι Πότερ και  τη μεσαιωνική εποχή.

Μέσα από αυτό το ταξίδι θα παντρέψουμε όλα αυτά τα στοιχεία, έχοντας ως σκοπό την καλλιέργεια της φαντασίας και δημιουργικότητας των μελών της ομάδας. 

 

Το  project και οι δράσεις μας είναι βασισμένα στην ιστορία του  Χάρι Πότερ. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα νέο παραμύθι της κλασσικής ιστορίας, τροποποιημένο  από την  εκπαιδευτική μας ομάδα, ώστε να είναι κατάλληλο για αυτήν την ηλικία. Είναι σημαντικό να τονιστεί,  ότι οι συστημικοί επόπτες, θεραπευτές  και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο συμβούλιο του σχολείου,  αποφάσισαν όπως θα ήταν καλό τα παιδιά να μην δουν  καμία από τις ταινίες  εφόσον δεν είναι κατάλληλες για αυτήν την ηλικία.  

Οι δράσεις μας θα είναι προσαρμοσμένες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών  και οι δύο ομάδες (3-4 ετών & 4-5 ετών) θα κάνουν διαφοροποιημένες δράσεις. 

 

Μερικές από τις δράσεις μας είναι οι εξής:

 • Ανάγνωση του παραμυθιού «Το ημερολόγιο του Πότερ» και δράσεις δραματοποιημένης αφήγησης βασισμένες σε αυτό.

 • Δημιουργία σκηνικών σχολής μαγείας Χόγκουαρτς – κάστρο Μεσαίωνα. Η τάξη θα μετατραπεί σε κάστρο της σχολής Χόγκουαρτς .

 • Αυτοσχέδια κατασκευή γαντόκουκλας ανάλογα με το ζωάκι που θέλουν να έχουν μαζί τους κατά την περίοδο των δράσεων (κουκουβάγια , βάτραχος, γάτα). Τα παιδιά θα φτιάξουν μία αυτοσχέδια γαντόκουκλα στο σχολείο και μία αυτοσχέδια γαντόκουκλα στο σπίτι μαζί με εσάς.  Μπορεί να επιλέξει να φτιάξει το ίδιο ζωάκι και στις δύο περιπτώσεις ή και διαφορετικό. Το ζωάκι θα συνοδεύει καθημερινά το παιδί στο σχολείο.

 • Δημιουργία αυτοσχέδιων στολών Χόγκουαρτς.

 • Δημιουργία  κέντρου ενδιαφέροντος για μαγικά φίλτρα.

 • Δημιουργία κέντρου ενδιαφέροντος εγγραμματισμού . Τα παιδιά θα ασχοληθούν  με τη δημιουργία γραμμάτων, λέξεων  και αριθμών  (π.χ πλατφόρμα 9 και ¾  που συναντάμε στην ιστορία μας), δημιουργώντας τα με φυσικά υλικά, χρησιμοποιώντας μολύβι και άλλες τεχνικές.   

 • Θα πραγματοποιηθεί το πάρτυ του Χάλοουιν την Τετάρτη 11  Νοεμβρίου  2022, όπου θα έχει εδέσματα με βάση την κολοκύθα.  Το μενού μας για εκείνη τη μέρα θα είναι κοτόπουλο με κολοκυθόσουπα και γιαούρτι. Την κολοκυθόσουπα θα την φτιάξουν τα παιδιά εδώ στο σχολείο. Επίσης, το κάθε παιδί  έχει αναλάβει να φέρει ένα έδεσμα, το οποίο θα έχει φτιάξει με τους γονείς ή την γιαγιά και τον παππού, με κύριο συστατικό των συνταγών την κολοκύθα. 

Τέλος, αν κάποιο παιδάκι έχει αξεσουάρ του Χάρι Πότερ μπορεί να το φέρνει μαζί του κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα. Επίσης όποιο παιδάκι έχει στολή (μάγισσα, μάγος, ιππότης  κλπ), μπορεί να έρχεται ντυμένο με τη στολή του. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να  σας μεταδώσουμε λίγη από τη μαγεία που θα βιώσουμε αυτόν τον μήνα. Είστε έτοιμοι; Ξεκινάμε! 

Υλικά τα οποία θα χρειαστούμε: 

 • Κολοκύθα  (Βασικό υλικό το οποίο πρέπει να φέρουν όλα τα παιδιά)

 • Ύφασμα ή σεντόνι στο ύψος του παιδιού για να γίνει στολή (Βασικό υλικό το οποίο πρέπει να φέρουν όλα τα παιδιά)

 • Εικόνες έγχρωμες από φθινοπωρινά τοπία, κολοκύθες, Harry Poter κλπ 

 • Αλάτι χοντρό

 • Φυσικά υλικά (Φύλλα , κλαδιά, κλωνιά κλπ)

 • Χρώματα ζαχαροπλαστικής

 • Γυάλινα βαζάκια 

 • Ό,τι άλλο κρίνετε ότι ταιριάζει με τις δράσεις
   

Υπενθυμίζουμε ότι καλό είναι η διαδικασία συλλογής υλικών  να γίνεται μαζί με το παιδί, το οποίο θα είναι και υπεύθυνο να συγκεντρώσει τα υλικά μέσα σε μεγάλη κούτα ή τσάντα. Με αυτόν τον τρόπο εμπλέκουμε τα ίδια τα παιδιά στην διαδικασία και καλλιεργούμε το αίσθημα υπευθυνότητας που πρέπει να έχουν για τις υποχρεώσεις τους. 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία!

 

Η ομάδα του “The Systemic early childhood Center by ML” και ο Harry Poter 

Holiday Pumpkin
bottom of page